Van oudsher is PSV Zwemmen een toonaangevende club in Nederland die meerdere Olympische- en wereldkampioenen voortgebracht heeft. Bekende zwemmers zoals Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn, Marcel Wouda, Hinkelien Schreuder, Inge Dekker en Marleen Veldhuis hebben bij PSV de basis gelegd voor hun succes. PSV was de eerste vereniging in Nederland die midden jaren ’90 een professioneel zwemteam heeft opgezet. Het Nationaal Zweminstituut Eindhoven is groot gemaakt door succesvolle coaches als Jacco Verhaeren en Marcel Wouda en geldt als voorloper van de huidige nationale trainingscentra van de KNZB.

Ook na de splitsing met NZE bleef PSV op amateurbasis een succesvolle vereniging in het Nederlandse wedstrijdzwemmen. Sinds het seizoen 2013-2014 is PSV de onbetwiste landskampioen van Nederland. Onze zwemmers en estafetteteams werden vele malen Brabants kampioen en Nederlands kampioen, waarmee medaille- en puntenklassementen winnend werden afgesloten. Ook op internationaal niveau laten de zwemmers van PSV regelmatig indrukwekkende prestaties zien, zoals bij het internationale zwemfestival in Aken, in het Worldcup circuit of zelfs de Europese kampioenschappen.

Om de internationale aspiraties van de vereniging te verwezenlijken, organiseert PSV nu de International Talent Trophy, om de junioren en jeugd zwemmers van PSV en de rest van Nederland kennis te laten maken met het Europese niveau in een vernieuwend wedstrijdformat.